Ako si vybrať psa

Ak ste sa konecne odhodlali zabezpečiť si psíka, musím vám gratulovať. Čaká vás veľa radosti a lásky, ktorú vám toto stvorenie určite dá. To ale iba za podmienky, že si vyberiete správne plemeno a budete sa o psa príkladne starať, zabezpečíte mu také podmienky a prostredie, aké si vyžaduje. Je to ve

Výber plemena

 

Pri výbere vhodného psa sa ľudia radi inšpirujú vzhľadom psa, čo však nie je správna cesta. Nepodľahnite módnej vlne, kašlite na image. Garantujem vám, že každého psíka, ktorého si zabezpečíte bude ľúbiť, bez ohľadu na to, ako vyzerá. Pre vás bude najkrajší. A bude aj najlepší, ak si vyberiete správne plemeno správnej povahy. Naopak, ak si vyberiete nesprávne, nemusíte ho zvládnuť a pes výzorovo podľa vašich predstáv vám vyrobí na čele mnoho vrások. Je potrebné zvažovať dôležitejšie vlastnosti psa, ako sú temperament, potrebná starostlivosť, veľkosť, financie a množstvo času, ktoré ste schopný a ochotný psíkovi venovať.

Dôležitým kritériom pri výbere psa je aj to, či pĺzne alebo nepĺzne. Viac v článku tu.

 

Veľkosť psa

 

Najprv by som hádam povedal, že veľkosť psa nie je úplne najdôležitejšou vlastnosťou pri výbere vhodného plemena. Pri výbere veľkosti psa si uvedomte, za akým účelom psíka kupujete. Na stráženie sú samozrejme lepšie veľké plemená, ako maznáčikov si zabezpečte radšej menšie psy. Je dôležité, či chcete psa do bytu, alebo na dvor. Ak bývate v byte, je lepšie rozmýšľať o malom plemene. Nie je to ale podmienka, často krát sa má lepšie veľký pes v byte, ktorý má dostatok venčenia a pohybu, ako pes na dvore uviazaný na reťazi či stále zavretý v koterci. Tiež neznamená, že každé malé plemeno je vhodné do bytu. V zásade platí, že napríklad teriéry sú temperamentnejšie a potrebujú oveľa viac pohybu a aktivity ako veľké plemená. Malé plemená sú uštekanejšie a agilnejšie, čo môže rušiť vašich susedov a samozrejme aj vás. Naopak veľké plemená sú často krát flegmatické a kľudné, čo paradoxne do bytu vyhovuje viac. Pri zvažovaní, akého veľkého psíka si prinesiete zvažujte veľkosť priestoru, ktorý mu poskytnete, aby sa havko "nedusil". Tiež si uvedomte, že veľký pes má i vyššie nároky na stravu.

 

Temperament psa

 

Povahové vlastnosti psa sú veľmi dôležité pri výbere vhodného plemena. Temperament psa je daný geneticky podľa plemena, no ovplyvňuje ho aj výchova a starostlivosť. Tu si opäť terba pripomenúť, na čo psa chcete využívať a koľko času mu chcete venovať. Ak chcete psa napríklad na agility a máte na to čas a chuť ktorá vás časom neprejde, vyberte si temperamentného čiperného psíka, napríklad jack russel teriéra. Pokiaľ chcete psa na stráženie, vyberte si napríklad dobermana,či nemeckého ovčiaka. Uvedomte si, na čo bolo to ktoré plemeno vyšľachtené a ľahko prídete na to, či sa hodí k podmienkam, ktoré mu viete poskytnúť. Ak máte predstavu, aké plemeno chcete, naštudujte si o ňom čo najviac informácií (aj fóra a skúsenosti chovateľov) a poriadne zvážte, či sa k vám naozaj hodí. Ak si vyberiete nesprávne, nemusíte psíka zvládnuť a často krát to končí zle. Kúpiť si poľovnícke plemeno a potom sa ho snažiť odnaučiť loviť je predsa nerozumné. Tak isto chcieť od teriéra, aby bol stále kľudný a melancholický je tiež len zbožné prianie.

 

Financie

 

Peniažky sú v neposlednom rade dôležité aj pri voľbe plemena. Niektoré psy sú na financie náročnejšie, iné menej. A to nehovorím len o nadobúdacej cene. Pripravte sa, že pes sa vám predraží hneď na začiatku, nakoľko vám pravdepodbne rozkúše nejaké veci. Vy na to ale budete pripravený. Je treba psa naučiť rozdiel medzi jeho a vašimi vecami. O tom sa ale viac dočítate v sekcii výchova a výcvik. Tiež treba psovi štenaťu nakúpiť výbavu, pripravte sa na výdavky na krmivo, veterinára a vakcíny, poplatky, prípadné operácie, starostlivosť o srsť a pod. V každom prípade, pes nie je lacnou záležitosťou, ale ako som povedal, sú psy náročnejšie a menej náročné na financie. Tento aspekt treba tak isto zvažovať.

 

Pes či fenka

 

Pri rozhodovaní, či chceme psa alebo fenku, je treba si uvedomiť ich pohlavnú aktivitu, podľa ktorej sa ich správanie prudko mení. Fena sa hára 8 týždňov v roku (vyžaduje veľkú ostražitosť), kdežto pes je pohlavne aktívny celý rok. Pohlavný pud je veľmi silný a preto odporúčam neskúseným cvičiteľom radšej fenu. Pripravte sa ale na dotieravých samcov, ktorý si chcú odtrhnúť kus prírody pre seba. Viete o tom, že existuje antikoncepcia pre psov? Takto sa vyhnete nežiadúcej gravidite sučky. Fena nemá taký silný pud stať sa vodcom svorky, pri psovi sa musíte viac prejaviť ako autorita.

 

Verím že si vyberiete toho správneho psíka a prinesie vám veľa radosti. Psíčkari vedia, že nič nenahradí psíkovu radosť z vášho príchodu, jeho oddanosť a loajalitu, prítulnosť a jeho psí výraz, ktorý sa vám navždy zapíše do srdca.

 

Ak ste si psíka úspešne vybrali, je potrebné sa na jeho príchod pripraviť. Aby ste vedeli, čo všetko je nutné pred jeho príchodom zabezpečiť, čítajte nasledujúcu článok....